aug 12 2008
1 Comment

Armand voelt zich niet te min voor protest op IJsland

ArmandRobert Lagendijk, Internationaal Pooljaar – Protestliedjesschrijver en sixties icoon Armand – Ben Ik Te Min – is net terug uit IJsland. Daar was hij om te protesteren tegen de bouw van stuwdammen en aluminium fabrieken. Speciaal voor het protest schreef hij een drietal liedjes die gratis zijn te downloaden van zijn site. Een daarvan is zelfs deels in het IJslands gezongen: Ísland, ég elska þig. Ofwel: IJsland, ik hou van jou.
Download

Het gaat Armand aan het hart dat de zware industrie op zoek gaat naar goedkope locaties ten koste van de natuur. De protestzanger ziet het dan ook als zijn taak om Europa daar op te wijzen. Op de website https://www.savingiceland.org is veel informatie te vinden over de gevaren die de IJslandse natuur loopt. ‘Rond oud en nieuw publiceerden ze daar een lange lijst met artiesten die zich voor het goede doel hadden ingezet. Op de eerste twee plekken stonden lokale acts, maar ik kwam al op de derde plaats. Dat vond ik zo sympathiek dat ik besloot om naar deze bijeenkomst in de zomer op IJsland te gaan,’ vertelt Armand.

In Reykjavik heeft hij meerdere keren opgetreden. ‘Ik heb in een paar kleine cafeetjes gespeeld, maar ook tijdens de grote protest bijeenkomst buiten. Ik heb het idee dat de gevaren van de zware industrie begint door te dringen tot de plaatselijke bevolking. IJsland kan een voorbeeld voor de rest van de wereld zijn. Ze hoeven namelijk helemaal niet met die industrie in zee te gaan. Je moet ook beseffen dat een zo’n aluminium fabriek zes keer zoveel stroom verbruikt als het hele eiland.’

De drie protestsong die de zanger speciaal voor het evenement schreef, zijn vanaf nu gratis van zijn site te downloaden. Twee stonden er al voor zijn trip naar het hoge noorden op, de derde Brave Cops Of Iceland volgde pas na terugkomst. ‘In dat liedje zing ik iets over de slechte politie van IJsland. Zij worden opgeleid door de mensen van de zware industrie en rijden met grote 4-wheel drives gewoon op demonstranten in. Ik wilde niet het risico lopen dat ze mij vanwege die regel in dat liedje de toegang tot IJsland zouden verbieden. Vandaar dat ik het pas na terugkomst op de site heb gezet.’

Download Brave Cops of Iceland

Over zijn eigen optreden op IJsland zegt Armand tot slot: ‘Het was een daverend succes. Ze hebben de boel afgebroken.’ En dat zonder Ben Ik Te Min te spelen. ‘Ja, want daar gaat het helemaal niet om. Dat is een onbelangrijk liedje.’

Download European Affair

Link: http://www.armand.nl

One Response to “Armand voelt zich niet te min voor protest op IJsland”

  1. Jaap Krater schreef:

    Thanks for the privilege of having you come and play in the majestic realm of fire and ice. We remember how much you loved it in Iceland. Rest in peace Armand.

Náttúruvaktin