May 09 2007

Alcoa to swallow Alcan?

king?

Alain Belda CEO of Alcoa
President of Iceland in waiting?

Update: ALCAN prefered murderous Rio Tinto. So now its ALCAN – Rio Tinto. Nice addition to the corporate criminals that the Icelandic government like to wag their tails to. This indicates the true nature of Icelandic politics.

7 May 2007

Alcoa have announced plans to take over Canadian aluminium company Alcan, both companies own infamous smelters in Iceland: Alcoa in Reydarfjördur, Eastfjords, and Alcan in Hafnarfjördur, near Reykjavík.

An informal takeover offer amounts to nearly USD 33 billion (EUR 24 billion).

Bank of America recently upgraded its estimation of Alcan’s shares from USD 62 (EUR 46) to USD 82 (EUR 61) per share. Financial experts believe other aluminium companies may want to invest in Alcan as well.

Alcoa and Alcan have discussed cooperation for nearly two years, which has not been successful, thus Alcoa is planning a takeover.

According to information from Alcan in Iceland, the news about the takeover came as a surprise.

There have been persistent rumours that Rio Tinto is planning a hostile takeover of Alcoa.

Iceland Review
05/23/2007

Alcan rejects Alcoa’s takeover offer

Canadian aluminum company Alcan rejected the takeover offer from US aluminum company Alcoa yesterday. Alcoa is the mother company of the smelter in Reydarfjördur, east Iceland, while Alcan operates the smelter near Reykjavík.

Alcoa’s takeover offer for Alcan’s entire share capital was USD 33 billion (EUR 25 billion). Had Alcan accepted the offer, Alcoa would have become the world’s largest aluminum conglomerate, Morgunbladid reports.

According to a statement from Alcan, the company’s board was unanimous in their decision not to accept Alcoa’s offer. Alcan CEO Yves Fortier said the offer had not reflected the company’s value or potential growth.

Alcoa CEO Alain Belda said the offer had been made following two years of discussion between the management of the two companies. Belda said both companies would profit from a merger.

http://www.icelandreview.com/icelandreview/daily_news/?cat_id=16567&ew_0_a_id=282592

No Responses to “Alcoa to swallow Alcan?”

 1. Anonymous says:

  Guðbergur Bergsson skrifar í DV á mánudögum:

  Íslenskt sakleysi

  “Fyrir nokkrum dögum las ég frétt eða ummæli einhvers framámanns hjá álverinu í Straumsvík að fréttin hafi komið stjórnendum þar á óvart að Alcoa hygðist kaupa Alcan. Í svonefnda fjármálaheiminum hefur ráðagerðin verið alkunna og einnig brögð Alcoa við að komast inn á íslenska orkusvæðið. Á máli auðhringa er Ísland ekki land heldur ódýrt orkusvæði og litið á ráðherrana sem barnalega einfeldninga sem auðvelt er að eiga við. Alcoa átti annan keppinaut um Alcan, rússneska álfélagið Rusal, sem reyndi víst einnig að komast inn á íslenska orkusvæðið. Haft er að gamanmáli í fjármálaheiminum að á tímum kalda stríðsins hafi “orkusvæðið” verið “hersvæði” sem stórveldin, Bandaríkin og Sovétríkin, kepptu um og höfðu innlenda fulltrúa eða einfeldninga sér til stuðnings í baráttunni. Álrisarnir eru komnir í stað stórveldanna. Þannig breytist ekkert nema formið. Alcoa og Rusal eru framlenging í sögu Íslands og Rusal tapaði.

  Á síðustu öld þurfti Alcoa að lúta bandarískum lögum um einokun og því gert skylt að skipta sér í tvennt árið 1928 vegna hættu frá því í bandarísku efnahagslífi. Með nýju frjálshyggjunni eru engar hömlur.

  Fyrirtækið beitir valdi og kaupmætti út um allan heim í bland við góðmennsku. Það hefur til dæmis sent kúbönskum börnum skólabækur. Nú vill það kaupa Alcan og þá fylgir um leið Pechiney, sem var stolt Frakklands. Af sölu þess risu þjóðernisdeilur og ætlun nýja forsetans á atkvæðaveiðum var að reisa landið upp úr svipaðri niðurlægingu og þeirri að hafa misst Pechiney. Óvíst er hvort þjóðarstolt leynist á “orkusvæðinu” og kaup Alcoa hafi áhrif í kosningunum til Alþingis. En til fróðleiks má geta þess að Alcoa er með eina aðalstöð sína í Evrópu í götunni Avenida de Elche í Alicante sem íslenskir ferðamenn aka alltaf fram hjá af flugvellinum þegar þeir ætla að baða sig í sólinni á Benidorm. Húsið er reyndar í eigu Alcan ! Ekki er langt að fara til að þinga um framtíðina. Fyrrir framan húsið hangir stundum borði með áletrun : Alcoa mata Islandia. Alcoa eyðir Íslandi. Þetta fer eflaust fram hjá sakleysingjum sem eru bara gráðugir og æstir í sólina.”

  En RUSAL er ekki af baki dottið:

  “Century Aluminum were until recently a subsiduary of Swiss firm
  Glencore AG, but Glencore merged in February 2007 with Russian firms
  RUSAL and SUAL to form United Company RUSAL a new aluminium and mining
  corporation that rivals Alcoa in size.

  Saving Iceland – Answers to Frequently Asked Questions

  Saving Iceland protests in Spain

Leave a Reply

Náttúruvaktin